Beugels

Hoe gaat het plaatsen van een beugel in zijn werk?

  • Voordat een behandeling plaatsvindt, worden er afdrukken gemaakt van de tanden en kiezen. U krijgt dan een plastic lepel in uw mond met een pasta die vanzelf hard wordt.
  • Daarna wordt er een grote foto (OPT) gemaakt. Dit is een foto waarop alle tanden en kiezen inclusief wortel te zien zijn. Ook is er te zien of er eventueel verstandskiezen in aanleg zijn. Soms wordt er ook nog een andere foto gemaakt, dit noemen we een schedelprofielfoto.
  • Vervolgens wordt een afspraak gemaakt met de tandarts. Deze bespreekt dan samen met u hoe de behandeling eruit gaat zien: welke beugel u krijgt, hoe lang de behandeling gaat duren en wat de kosten zijn.

Soorten beugels
Uitneembare beugel
Dit is een plastic plaatje met een veer in het midden, die u zelf iedere week een slag moet opdraaien. Eens in de zoveel weken moet u voor de controle komen bij de tandarts of assistente om te kijken of de beugel goed gedragen wordt. De beugel wordt dan weer bijgesteld. Er zijn ook plaatjes met een ijzeren draad over de voortanden heen. De soort plaat hangt natuurlijke af van de afwijking van de tanden en kiezen.

Vaste beugel
Hierbij worden er ijzeren of keramische plaatjes op de tanden en kiezen geplakt; dit worden brackets genoemd. Deze zijn niet schadelijk voor de tanden en kiezen. Om de eerste grote kiezen worden ijzeren ringetjes geplaatst. Hierin wordt de draad gedaan die aan de brackets vastzit. Om de brackets heen komen gekleurde elastiekjes. U mag zelf de kleur uitkiezen. Ook bij een vaste beugel moet u eens in de zoveel weken voor controle naar de praktijk om de elastiekjes en/of draad te vervangen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nabehandeling
Als de behandeling is afgelopen en de beugel verwijderd wordt, worden er nogmaals afdrukken gemaakt. Dit is voor een positioner, dit is een soort bijtbeugel. Deze moet een paar maanden gedragen worden om te kijken of de tanden en kiezen goed blijven staan. Is dit het geval, dan krijgt u een nachtbeugel. Een nachtbeugel is een plastic kapje dat iedere nacht gedragen moet worden. In sommige gevallen wordt hierna een CC-bar geplaatst. Dit is een ijzerdraadje dat achter de voortanden wordt geplakt. Dit draadje moet altijd blijven zitten. Hier voelt en ziet u niets van.

Veelgestelde vragen


Waarom een beugel?
U krijgt een beugel als de tanden naar voren staan of als de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. De beugel zorgt er voor dat de tanden en kiezen rechter komen te staan. Zo kunt u bijvoorbeeld beter kauwen. Ook tanden poetsen gaat gemakkelijker. Daardoor blijven de tanden en kiezen gaaf en gezond. En een mond met rechte tanden ziet er natuurlijk mooi uit!

Welke beugel krijgt u en wanneer moet u die dragen?
Er zijn verschillende soorten beugels. Een slotjesbeugel bijvoorbeeld. Die zit aan de tanden vast. Ook zijn er beugels die u zelf in en uit kunt doen. Soms komt daar een buitenboordbeugel bij. Die zit met een band om het achterhoofd of de nek vast. Misschien moet u de beugel dag en nacht dragen. Of u hoeft hem alleen maar ’s nachts in. Het hangt er helemaal vanaf hoe schreef de tanden en kiezen staan. En wat er voor nodig is om ze op de goede plek te krijgen. Dat bepaalt welke beugel voor u de beste is en waneer u de beugel moet dragen.

Hoe werkt een beugel?
Een beugel duwt of trekt de tanden en kiezen in de goede richting. Een beugel moet regelmatig bijgesteld worden. Dan blijft hij de tanden en kiezen de juiste kant op duwen.

Hoe lang moet je een beugel dragen?
Gemiddeld moet de beugel twee tot drie jaar gedragen worden. Dat is niet altijd hetzelfde. In de hele beugelperiode zijn er vaak verschillende beugels nodig.

Hoe vaak moet u terugkomen voor een beugel?
Meestal moet u één keer per maand terugkomen voor de beugel. In het begin duren de bezoeken meestal een half uur. Later worden ze steeds korter.

Wat voelt u van een beugel?
De eerste dagen is het een vreemd gevoel dat er een beugel in de mond zit. Daarna raakt u eraan gewend. Soms kunnen de tanden en kiezen na het aanbrengen of bijstellen van de beugel gevoelig zijn, maar dat gaat meestal snel weer over.

Kunt u gewoon uw tanden poetsenl?
U kunt gewoon uw tanden poetsen. Het is zelfs belangrijk dat u extra veel aandacht besteedt aan het poetsen van de tanden, kiezen en beugel. Het is bij sommige beugels wel moeilijker om het goed te doen. In dat geval kunt u gebruikmaken van speciale tandenborstels. Bij ons in de praktijk krijgt u daarvoor handige tips als u de beugel krijgt.

Kunt u met een beugel in de mond alles eten?
Helaas kunt u met een beugel in de mond niet alles eten. Zo zult u met een beugel in dropjes, toffees en andere plakkerige dingen moeten laten staan. Neem ook liever geen kauwgom. De resten ervan gaan op de beugel vastzitten en die krijgt u er heel lastig vanaf. Wees ook voorzichtig met draadjesvlees en met cola of andere frisdranken in verband met het veroorzaken van gaatjes.