Sealen

De kauwvlakken van de tanden en kiezen zijn gegroefd, zo kan het voedsel goed vermalen worden. De meeste kauwvlakken

sealant

zijn goed met de borstel te reinigen. Maar soms hebben de kiezen zulke diepe groeven, dat de borstelharen er niet bij kunnen. Er blijft dan voedsel achter, waardoor er gaatjes kunnen ontstaan! Om dit te voorkomen kan een sealant worden aangebracht op de kies.

Sealen is het afdichten of verzegelen van groefjes in het kauwvlak met een kunststof. De tandarts of de preventie-assistent brengt de lak op de kies aan. De lak is heel dun en vloeit tot diep in de bodem van de groefjes. De lak wordt vervolgens hard gemaakt en de groeven op het kauwoppervlak zijn daarmee minder diep geworden en dus beter schoon te maken. Dit betekent echter niet, dat het kauwoppervlak niet meer gepoetst hoeft te worden!

Een sealing gaat enkele jaren mee en de behandeling is volledig pijnloos. Sealen is alleen nodig als de tandarts verwacht dat er gaatjes in de groefjes zullen ontstaan.

Het sealen van een kies kost over het algemeen minder dan het vullen van een kies. Een sealant aan laten brengen op gezonde kies kan je op de lange termijn geld besparen, doordat de kans op gaatjes kleiner wordt en vullingen dus minder snel nodig zijn.