Facings

Wat is een facing?facing
Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein dat op de tand wordt geplakt. Met een facing is het uiterlijk van een tand te verfraaien. Zo kan de vorm of de kleur van een tand worden veranderd. Met een facing kan de tandarts spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden witter maken en scheve tanden maskeren.

 

Waaruit bestaat de behandeling voor een facing?

Composiet facing
Waar nodig wordt een heel dun laagje van het oppervlak van de tand geslepen. Zo wordt er ruimte gemaakt voor de facing. Gebeurt dit niet, dan wordt de tand iets dikker. Voordat de composiet aan de tand kan worden geplakt, wordt de tand met een zuur voorbehandeld en van een hechtlaag voorzien. Op deze laag wordt de nog zachte composiet aangebracht. De composiet wordt in vorm gebracht en daarna door een speciale lamp uitgehard. Ten slotte wordt er naar de hoogte gekeken en en wordt de facing gepolijst. Hierna is de behandeling klaar.

Porseleinen facing
Eerst wordt er een foto van de gewenste kleur van het gebit gemaakt. Vervolgens wordt er glazuur weggeslepen. Omdat dit een porseleinen facing is, moet er minimaal een halve millimeter af geslepen worden. Er wordt een afdruk gemaakt van de tand, deze gaat naar het tandtechnisch laboratorium. Daar wordt de facing in de gewenste vorm en kleur gemaakt. Na een aantal dagen kan de facing geplaatst worden. Voordat de facing aan de tand wordt gecementeerd, wordt de tand met een zuur voorbehandeld en van een hechtlaag voorzien. Vervolgens wordt de facing op de tand gecementeerd.