Kunstgebit (prothese)

De bedoeling van een kunstgebit is dat het de functies, die uw eigen tanden en kiezen hadden, zo goed mogelijk overneemt. Tanden en kiezen zijn erg belangrijk bij het kauwen en spreken, maar zijn ook belangrijk voor uw uiterlijk.

 

Pijnkunstgebit
Wanneer u een nieuw kunstgebit heeft, zult u merken dat dit niet meteen lekker zit. Het is nieuw, maar vooral anders; daar moet u beslist aan wennen. Een nieuw kunstgebit kan in het begin pijnlijk zijn. U kunt het gevoel hebben dat uw gebit op sommige plaatsen te strak zit en daardoor kunnen zogenaamde drukplaatsen ontstaan. Door kleine en eenvoudige correcties van het kunstgebit kan uw tandarts deze pijn wegnemen. Vijl of schuur echter nooit zelf aan uw kunstgebit! Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u het nieuwe kunstgebit in uw mond houdt en dat u er per direct probeert mee te praten en te eten. Als u pijn heeft, moet u naar de tandarts teruggaan.

Indien u vanwege de pijn of de onwennigheid toch heeft besloten het kunstgebit uit te doen, doe het dan minstens een halve dag voor u naar de tandarts gaat weer in. Anders kan de tandarts niet alle pijnlijke plekken herkennen.

 

Schoonmaken
Het is ontzettend belangrijk uw kunstgebit na elke maaltijd goed schoon te maken. Etensresten kunt u het beste verwijderen met een speciale protheseborstel, water en zeep of tandpasta. Bedenk dat een schoon kunstgebit altijd schoon aanvoelt. Als het verwijderen van aanslag met een borstel en zeep u niet lukt, gebruik dan een speciaal voor het kunstgebit geschikt reinigingsmiddel. Goede reinigingsmiddelen voor een kuntgebit zijn in elke drogisterij of apotheek te koop. Let op: gebruik liever geen bruismiddelen! Voor een mooi glanzend kunstgebit kunt u uw gebit af en toe even in de azijn leggen.

Niet alleen uw kunstgebit moet worden schoongemaakt, maar ook het slijmvlies van de kaken waar het kunstgebit op rust. Masseer minstens één keer per dag het slijmvlies met een zachte tandenborstel. Besteed daarbij extra aandacht aan het gehemelte. U kunt hierbij het beste gewone tandpasta gebruiken. Wanneer u het kunstgebit of slijmvlies niet goed reinigt, kunnen er vervelende ontstekingen van het slijmvlies ontstaan.
Het beste kunt u ’s nachts uw kunstgebit uit doen, zodat de slijmvliezen zich goed kunnen herstellen en gezond blijven.

 

Hulpmiddelen
Er zijn allerlei kleefpasta’s, poeders en ‘voeringen’ op de markt om een kunstgebit meer houvast te geven. Deze middelen zijn eigenlijk allemaal noodoplossingen. De oorzaak van het probleem wordt hiermee niet weggenomen. Als uw kunstgebit los gaat zitten, is het het verstandigst om naar uw tandarts te gaan. De tandarts ziet meestal direct wat er aan de hand is en kan u het beste advies geven.

Om pijn te voorkomen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen minstens één keer per twee jaar naar de tandarts te gaan voor controle. Het is verstandig dit advies op te volgen, ook als u geen klachten of problemen heeft.