De behandeling

Het eerste bezoek

Meestal kom je bij ons via een verwijzing door je tandarts. Dit is niet noodzakelijk, je kunt ook gewoon rechtstreeks contact met ons opnemen. Kinderen zien we het liefst voor het eerst wanneer ze ongeveer in groep 7 zitten, dus bij een leeftijd van 10 of 11 jaar. Dit is de beste leeftijd om een goede inschatting te maken welke beugelbehandeling het beste is. Wanneer een kind nog wisselt is dat geen enkel probleem om met een beugelbehandeling te starten.

Tijdens het eerste bezoek aan Orthodontie Halle zal de orthodontist jouw gebit en gezicht goed bekijken en nemen we samen de wensen door, soms worden er alvast röntgenfoto’s gemaakt. Je krijgt informatie over de mogelijkheden die er zijn en wat in jouw situatie het beste is. Ook is er alle ruimte om vragen te stellen. Indien een beugel voor jou mogelijkheden biedt, maken we na afloop van dit gesprek een tweede afspraak voor een uitgebreid onderzoek. Soms adviseren we nog even te wachten met een behandeling en maken we een afspraak om de situatie over een tijdje nog eens te bekijken.

Uitgebreid onderzoek

Het uitgebreide onderzoek bestaat uit:

–  Mond- en gelaatsfoto’s gemaakt met een digitale camera om het gebit en het gezicht zorgvuldig op foto vast te leggen;

–  Het maken van afdrukken (happen) ten behoeve van digitale studiemodellen;

–  Een overzichtsröntgenfoto voor het beoordelen van het kaakbeen waarin de tanden en kiezen staan (orthopantomogram), tenzij deze foto al tijdens het eerdere consult gemaakt is;

–  Röntgenfoto’s vanaf de zijkant van het gezicht voor het beoordelen van de stand van de boven- en onderkaak en de positie van de voortanden (schedelröntgenfoto).

Deze foto’s kun je zelf allemaal online oproepen via jouw digitale dossier.

Behandelplan

Er wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld dat we meestal direct of anders tijdens het tweede bezoek met je bespreken. Daarin staat welke beugel het beste bij jouw situatie past, de voor- en nadelen van de beugelbehandeling en eventuele alternatieven. We kunnen dan ook een inschatting geven van de te verwachten behandelduur. Wij zorgen vervolgens voor een terugkoppeling naar de eigen tandarts over de stappen die genomen gaan worden.

De kosten / verzekering

De kosten van de behandeling en de mate waarin dit door de verzekering wordt vergoed, is sterk afhankelijk van het soort behandeling. Een globale kostenraming komt tijdens het bespreken van het behandelplan aan de orde. De kosten van de verschillende behandelingen zijn ook te vinden op de pagina Tarieven. Op www.orthodontist.nl onder het kopje ‘Vergoedingen’ is de meest actuele informatie over de vergoedingen van de verschillende zorgverzekeraars verzameld.